Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Altınekin’de Seydişehirlilerle buluştu.
Konya Şeker’in üretim tesislerini gezen Seydişehir’deki üretici ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin son durağı Altınekin Ham Yağ Tesisleri’nde Seydişehirlilerle bir araya gelen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk önemli mesajlar verdi. Bizim tek rakibimiz fukaralıktır
Konya Şeker’in üretim tesislerini gezen Seydişehir’deki üretici ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin son durağı Altınekin Ham Yağ Tesisleri’nde Seydişehirlilerle bir araya gelen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk önemli mesajlar verdi.
Konya Şeker’in sıradan bir kooperatif şirketi ölçeğini çoktan aştığını, onlarca üretim tesisine sahip, yüzlerce kalem mamul ürün üreten, 43 ülkeye ihracat gerçekleştiren ve faal olduğu pazarların birçoğunda pazar lideri olan Türkiye’de tek dünyada ender üretici şirketlerinden biri haline geldiğini belirten Konuk, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Konya Şeker son 10 yılda 1 fabrikanın üzerine 28 üretim tesisi ilave etmiş, 5 ana sektörde faaliyet gösteren, üreticisinin şeker pancarının yanı sıra mısırını, arpasını, patatesini, ayçiçeğini de teminat altına alan, üreticiye ve üreticinin ürettiği her ürüne, bölge tarımının tamamına destek olan, üreticinin sütünü, besisini de işlemeye hazırlanan 100’lerce mamul ürün çeşitliliğine ulaşmış devasa işletmelere ve fabrikalara sahiptir. Konya Şeker konusunda hassas olmak, hassas davranmak, hassasiyet göstermek, kuruma sahip çıkmak ve sahiplenmek tek tek hepimizin görevidir. Bu kurum ulaştığı ekonomik seviye ve tarımsal hacim itibarıyla bölge üreticisi ve üretimi açısından artık tesadüflere bırakılamayacak kadar önemlidir. Bu kurumun geleceğini düşünmek, yatırımları ve üretim tesislerini sahiplenmek Konya’daki her üreticinin mesuliyetidir, sorumluluğudur. Çünkü bu kurumun aksaması, tökezlemesi, sendelemesinin doğrudan etkisi üreticiye olur. O nedenle büyüyen ve gelişen kurumunuza öncelikle siz sahip çıkacaksınız. Bu kuruma kapak atma hesabı yapanlar var. Bu kuruma yamalanmaya çalışanlar var. Bu kurumdan nemalanmaya çalışanlar var. Bu kurumu tökezletmenin, sendeletmenin hesabını yapanlar var. Bunlara karşı siz uyanık olur ve kurumumuza sahip çıkarsanız, kapalı kapılar ardında yapılan o hesaplar bu tarlalardan döner.”
Konya Şeker’e bağlı Panagro Et ve Süt Ürünleri Entegre Kompleksi, Altınekin Ham Yağ Tesisleri, Beta Ziraat A.Ş. ve Cihanbeyli’deki Panplast Plastik Kampusu’nu gezen Seydişehir Ticaret Odası, Ziraat Odası ve Şoförler Odası Başkanları, Çavuş Kasabası Belediye Başkanı, Kızılay Derneği, Muhtarlar, Gönüllü Kadınlar Derneği, Süt Üreticileri Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve temsilcileri ile üreticilerden oluşan kalabalık heyetle bir araya gelen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, burada yaptığı kısa konuşmasında üreticilere önemli mesajlar verdi.
Genel Başkan Konuk, Konya Şeker’in bu günlere gelmesi için sadece alın teri değil akıl teri döktüklerini, laf ebeliğine soyunmak yerine işe yoğunlaştıklarını ve sonucun ortada olduğunu belirterek şunları söyledi;
“Bu yatırımları dün yapmada doğrusu zorlanıyorduk. Ama, bugün çok şükür ülke tarımına 28 tane yatırım kazandırdık. Meram Kaşınhanı’ndaki Panagro Et ve Süt Entegre Kompleksi’ni gördüğünüzde yapılan işlerin ne kadar devasa ve önemli bir yatırım olduğunu anlamışsınızdır. Yani artık bunları yapmada bir zorluğumuz kalmadı. Çok daha iyisini, çok daha hızlı ve daha çoğunu yapabilecek hem gücümüz, hem bilgimiz, hem de cesaretimiz var. Bunları yapmak zorundaydık ve yaptık. Bizim tek hedefimiz yokluğu, yoksulluğu yok etmek. Bizim kavgamız fukaralıkla. Yokluğu yok etmenin, fukaralığı yenmenin de bir tane yolu var. Üretmek, daha çok üretmek. Hiçbir şey yapmadan kuru lafla fukaralık yenilmez.
Zenginleşmenin tek bir yolu var, o da üretmek. Bu yetiyor mu? Yetmiyor. Üretmekle birlikte dünyadaki refahtan pay almak için ürettiklerinizi markalaştırmanız ve pazarlarda büyük oyuncu olmanız gerekiyor. Biz, bunun 3 ayağına da vakıfız. Yani, Konya Şeker hem planlı ve kontrollü ekim yaptırıyor, hem fabrikalar kuruyor, hem de bu fabrikalardan katma değerli ürünler üretiyor. Bununla da kalmıyoruz ve ürettiğimiz ürünleri dünyanın pek çok ülkesine satıyoruz. Şu anda 42 ülkeye ihracat yapıyoruz. Çin’de, Amerika’da, Moskova’da, çikolatanın ana vatanı olan İsviçre’de bizim ürünlerimiz var.
Şuna inanıyorum ki, önümüzdeki günlerde dünyanın her yerinde hepimizin gurur duyacağı, herkese gelir getirecek olan Torku markalı ürünler pazardaki yerini alacaktır. Dolayısıyla bu ürünlerin gelirleriyle buralar daha iyi yerlere gelecek, insanımızın refah seviyesi artacaktır. İnşallah bunu hep birlikte yapacağız. Ama, sizden bir ricam var. Lütfen kurumunuza sahip çıkın. Gelin, gidin, bakın ve kurumun her şeyi ile ilgilenin. Bu kurumlar sizin, sahip çıkma mesuliyeti de siz de. Siz sahiplendiğiniz, siz dik durduğunuz müddetçe bu kurum herkese, her rakibe diklenecek gücü kendinde bulur. Siz iri ve diri durduğunuz müddetçe emin olun, içerde dışarda her rakiple de baş eder.
Bizim tek düşmanımız fukaralık. Yokluk ve fukaralık bu ülkenin kaderi olmayacak. Bütün çabamız budur ve bunun için çaba gösteriyoruz. Sizler de gezdiğiniz tesislerimiz de bunu nasıl başaracağımızı görmüş ve anlamışsınızdır. İnşallah, rabbim bizi utandırmasın. Hep birlikte, el ele, gönül birliği içerisinde bu ülkeyi, bu memleketi iyi yerlere taşıyacağımıza inanıyorum.”