Haberler
Pankobirlik Genel Başkanı Sayın Recep Konuk’tan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü mesajı
“Doğaya sahip çıkarak, tüketmeden üretmeliyiz”


Birleşmiş Milletlerin 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün bu yılki ana temasını “Düşün-Ye-Koru” olarak belirlediğini belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Ya birlikte bu dünyada varlığımızı devam ettireceğiz veya karanlık bir meçhule doğru hepimiz biraz daha yaklaşacağız. Ya ihtiyacımız kadar tüketme erdemini sergileyip dünyamızın kaynaklarının israf edilmesine göz yummayacağız, ya da nefsimizi frenleyemediğimiz için gelecekten, dünyamızın geleceğinden tüketmeye devam edeceğiz” diyerek, doğaya sahip çıkarak, tüketmeden üretmemiz gerektiğini söyledi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Birleşmiş Milletlerin 1972’de 5 Haziran’ı Dünya Çevre Günü olarak ilan etmesinden bu yana çevre hassasiyetinin arttığı, birçok konuda önemli mesafeler alındığı bir gerçektir. Bu sene ve bugün vesilesiyle gündeme gelecek gıdanın tasarruflu kullanımında da düne göre bugün mesafe kat edildiği, bugüne göre yarın ve yarınlarda da mesafe kat edileceğinden kuşkumuz yok. Ancak, artan ve artacak hassasiyete rağmen alınan önlemlere, uygulanan uluslararası yaptırımlara rağmen geçen 41 yılda çevre problemlerinin artarak sürdüğü de bir gerçektir” dedi.

Konuk, mesajında şu açıklamayı yaptı;

“Dünyamızın denizleri süratle kirlenmişti, hala kirleniyor, kirletiliyor. Atmosfer kirlenmiş, ozon tabakası delinmiş ve daha dik gelen güneş ışınları sağlık sorunlarına, üretim dengesinin bozulmasına sebep olmuştu, insanlık bu gün de aynı olumsuzluklarla karşı karşıya. Su kaynakları ve toprak kirlenmiş, ekolojik denge ile üretim yapısı bozulmuştu, o bozulan dengeyi tüm dünyada hala tesis edemedik. Dünyamızı ve çevreyi hoyratça kullanmanın bedelini tüm dünya ve tüm insanlar bugün ödüyor, gelecek nesiller için problemin altından kalkılamayacak boyuta ulaşmaması için yapılacak çok şey, atılacak çok adım, alınacak çok önlem var.

HER YIL 1.3 MİLYAR TON GIDA ATIĞI VAR-

Dünyamız her sene daha çok insanın gıda ihtiyacını karşılamak için daha çok üretiyor. Daha çok kaynak kullanıyor, efor sarf ediyor. Gıdaya olan talebe cevap verebilmek için imkânlarını zorluyor. Dünyanın kaynaklarıyla üretilenlerin ise önemli bir kısmı maalesef israf ediliyor. Her yedi insandan biri aç uyur, 5 yaşın altında 20.000 çocuk açlıktan ölürken Dünyada her sene 1,3 milyar ton gıda atığı oluşuyor. Sadece üretilenin dağıtımı ve dağılımı iyi yapılamadığı, insanlar hoyratça tüketme arzusunu frenleyemediği için, dünyamızın kaynaklarını zorlayarak üretilen gıdanın üçte biri atık veya kayıp oluyor. Yani dünyamız ihtiyaçtan fazlasını üretirken bir yandan da insanlar açlıktan ölüyor.”

ÇEVRE TÜM İNSANLIĞIN SORUNUDUR-

“Mesele hepimizin, tüm dünyanın meselesidir ve uluslararası kurum ve kuruluşların, devletlerin harekete geçmesi yetmez, bütün insanlar, bütün kurumlar işin ucundan tutmalı, taşın altına eline koymalı” diyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, mesajında şunları söyledi;

“ Gıdanın hem tarladaki hem de sanayideki üreticisi olarak bizler çevre konusunda mesuliyetlerimizi idrak etmiş, rolümüzü benimsemiş ve bunun gereğini eksiksiz yerine getirme gayretindeyiz. Dahası varlık sebebini tarımda ve tarımsal üretimin sürekliliğinde gören ve bunun da ancak sürdürülebilir bir ekosistemle mümkün olduğunun bilincinde olan Konya Şeker ve onun nezdinde Türk Çiftçisi çevre hassasiyetini “doğaya sahip çıkarak, tüketmeden üretmek” olarak formüle etmiştir. Bunu da sloganda bırakmamış, çevreye kattıkları ile somutlaştırmıştır. Ağaçlandırmadan başlayarak, susuzluk ve çölleşme ile mücadeleden, yatırımlarındaki çevre hassasiyetine kadar her alanda doğaya saygıyı prensip edinen Konya Şeker, sıfır atıkla üretimin de hem müellifi hem de uygulayıcısıdır.

NİMETİN KIYMETİNİ BİLEN BİR MEDENİYETİZ-

Çünkü biz şuna samimi olarak inanıyoruz, her ürünün her bir zerresi değerdir ve değerlendirilmelidir. Her ürün nimettir ve bizim bu bereketli topraklarda üretilen hiçbir nimeti israf etme lüksümüz yoktur. Kaldı ki, biz nimetin kıymetini bilen, nimetin israfına asla rıza göstermeyen bir medeniyetin temsilcileriyiz. Peygamber Efendimiz (S.A.V) Hadis-i Şeriflerinde “İki kişinin yiyeceği üç kişiye yeter, üç kişinin yiyeceği dört kişiye de yeter” buyuruyor. Tabaklarımızdakini hiç eksiltmeden sadece nimeti çöpe düşürmeyerek, israf etmeyerek üç kişi yerine dört kişiyi doyurabilir, daha az üreterek, daha az kaynak kullanarak, çevreyi daha az kirleterek açlığa çare bulabiliriz. Yapmamız gereken sadece ve sadece 1,9 milyar tonluk çöpe giden gıdadaki payımızı sıfırlamaktan ibarettir.

Dünyamızın ve topraklarımızın bize bir miras değil, çocuklarımız için sahip çıktığımız bir emanet olduğunu idrak ettik. Çevreci kaygıları samimi bir şekilde hissetmiş, bu kaygıları izole etmek için yatırımlarını ve yükümlülüklerinden daha fazlasını eksiksiz tamamlamış, çevreci söylemleri somut uygulamalar olarak hayata geçirmiş olmanın huzur ve gönül rahatlığı içerisindeyiz.

Bu vesile ile Dünya Çevre Gününü kutluyor, herkesi dünyamıza ve dünya üzerinde ortak bir geleceği paylaşacağımız Allah’ın yarattıklarına sahip çıkmaya, Allah (C.C)’ın verdiği nimeti israfa düşmeden yeterince ve kararınca tüketerek dünyamızın kaynaklarını korumaya ve çevreye karşı sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyorum.”